Una petita mostra de les meves debilitats

diumenge, 1 d’abril del 2012

L'origen de les emocions. Baby-human-sentir




Activitat
Estudiar, comprendre i assimilar alguns aspectes clau del vídeo visualitzat a classe i dels documents treballats.
Encara que a mi no m’ha set possible visionar el vídeo amb els meus companys/es de classe i poder viure in situ el mateix que ells i elles, ho he fet des de casa i després de compartir quasi tot el dia de diumenge amb el meu fill i els seus treballs de català. Quan una és mare, les seves prioritats canvien. Ara el més just seria que fos ell qui m’ajudés a mi a fer els meus deures.......li demano i ens fem un fart de riure. Em conformo amb saber que el sento a prop meu.......encara que s’estima més la companya del seu adorable ordinador i els seus amics ja virtuals. On ha quedat el contacte directe i l’intercanvi en viu i en directe.
El vídeo recomanat "The baby human” sobre les emocions, fa un tractament de les emocions dels infants des dels primers moments de vida. Parla de quines són les primeres emocions que desenvolupa l’infant i de com influeix el caràcter de cadascun en la forma i manera d’expressar-les.
Reflexionar sobre el contingut dels textos i del vídeo tenint en compte els aspectes següents.
Quins aspectes trobes interessants i reforcen el que ja sabies?
Tots i cada un dels punts que es tracten en el reportatge, em semblen d’allò més interessants i, encara que ja els coneixia, el poder visionar aquest reportatge m’ha descobert quan i de quina manera l’infant comença el seu caminar socialment. Com, quan i de quina manera els infants comencen a expressar les seves emocions que, com molt bé diu el reportatge només serà el principi i aquestes formes d’expressió s’hauran d’anar matisant i polint depenent això si, de la societat on creixi l’infant. Els infants necessiten l’ajuda de l’entorn per aprendre a gestionar les seves emocions
Quins aspectes t’aporten nous coneixements?
M’ha resultat curiós al fet que els infants reconeixen abans les emocions en les dones que en els homes, encara que aquests siguin els seu pares. Els investigadors consideren que aquests fet es dóna perquè les dones expressen més les seves emocions.
Quins aspectes trobes que són susceptibles de debat/discussió.
Tal com es parla en el vídeo, els nadons arriben a les nostres vides amb un caràcter propi i es aquest caràcter qui marcarà la manera de tractar i d’expressar les emocions. Jo em pregunto: no havíem dit que depenent de l’entorn i de l’ajuda de l’adult els infants sabran gestionar millor les seves emocions? Es pot modificar la seva conducta? Com podem treballar-les els adults? El nostre caràcter es pot modificar al llarg de la vida o només aprenem a gestionar-lo per poder viure en societat?.
Quina funció compleixen les emocions morals?
Segons el vídeo i després de fer investigacions, segons creix el nadó, també ho fan les sensacions que experimenten i a partir de les primeres emocions que experimenten, alegria, enuig, por, sorpresa, conforme els infants van creixent, aquestes van adquirint més matisos i comencen a conèixer d’altres com la vergonya, l’orgull i fins i tot, segons el llibre psicologia del desenvolupament, la culpa. Aquestes són les anomenades emocions morals.
Segons els estudis realitzats pel laboratori del Dr. Michael Lewis, aquestes apareixen i el primer que varen intentar esbrinar va ser a quina edat els infants tenen consciència de si mateixos. Després de fer diferents comprovacions amb nens i nenes de diferents edats, van arribar a la conclusió que aquests fet succeeix a partir dels dos anys d’edat.
En el visionat del vídeo podem veure a un grup d’infants d’entre els 14 mesos fins els dos anys, als qui se’ls hi pinta un puntet vermell al nas. Si els infants reaccionaven davant un mirall tocant-se el nas, significava que s’estaven reconeixent el seu propi rostre. Els infants a partir dels 15 mesos, reaccionaven demostrant autoconsciència (comprensió que té una persona de ser un individu diferenciat. El seu cos, ment i accions, són independents dels de altres persones).
L’orgull i la vergonya, estan molt relacionats amb l’autoconcepte.
Segons les diferents cultures, per exemple a la nord-americana, s’alimenta l’orgull i en les famílies asiàtiques, és la modèstia i la vergonya la que cobra més importància rebutjant l’orgull com a part de la seva vida emocional.
Durant els dos primers anys de vida, el context social provoca, guia i identifica les diferents emocions de l’infant. En algunes famílies l’enuig es fa estrany i en d’altres els arravataments, poden formar part de la vida quotidiana. L’infant amb dos anys segons ( Rothbart i Bates, 1998), reconeixen quines emocions són acceptables i quines no ho són. Per exemple, si un infant davant una situació de por s’amaga darrera les faldilles de la seva mare, segons la reacció d’aquesta, l’infant davant de la mateixa situació reaccionarà de diferent manera i associarà les seves emocions amb por, plaer o enuig la propera vegada que es trobi en la mateixa situació. Les reaccions dels pares davant cada emoció de l’infant, afecten a la seva expressió posterior.
Reflexió global del vídeo.
El vídeo m’ha deixat veure i que els infants neixen amb unes emocions simples: angoixa i satisfacció, que demostren amb el plor i el somriure. Poc a poc van sorgint altres emocions que tenen més a veure amb el caire social que els ajuden a relacionar-se amb el seu entorn i a expressar com es senten sense utilitzar el llenguatge oral. Hem vist també, la importància del caràcter innat de cadascun per als posterior desenvolupament i maneig de les emocions. També hem pogut comprovar com a partir dels dos anys més o menys, sorgeixen noves emocions anomenades morals. D’entre elles la vergonya i la culpa.
Tal com molt bé descriu l’autora del llibre psicologia del desarrollo, en la seva (pàgina 196), La maduración universal hace posible estas emociones alrededor de los 18 meses, pero el contexto i el aprendizaje influyen en el momento, la frecuencia y la intensidad.
Edats en les que apareixen les emocions segons el llibre Psicologia del desarrollo, Berger.
Edat
Expressió emocional
Naixement
Plor, satisfacció
6 setmanes
Somriure social
3 mesos
Rialla i curiositat
4 mesos
Rialla sincera
4-8 mesos
Enuig
9-14 mesos
Por a successos socials (estranys, separació dels cuidadors)
12 mesos
Por al que veuen, a sorolls inesperats
18 mesos
Autoconsciència, orgull, vergonya, pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada